DIY - budgetproof sierkussens maken naar jouw smaak
- Fonkelrood
- 17 nov 2022
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 dec 2022

Wie een bank, fauteuil of bed in huis heeft staan, heeft automatisch ook sierkussens in huis. We kunnen eigenlijk wel stellen dat elke huisbezitter in het bezit is van sierkussens. Een sierkussen zorgt naast wat extra comfort, ook voor extra sfeer. Niet iedereen is zich er echter van bewust dat een sierkussen een echte sfeermaker kán zijn. Vaak is het een vanzelfsprekend item bij het aanschaffen van een bank. Zonde vinden wij! Om deze reden gaan we je handvatten geven om sierkussens onmisbaar te maken in je woning. En dan hebben we het niet over de sierkussens die je in de winkel of online koopt, maar zelfgemaakte sierkussens! Waarom zelfgemaakt? Ook dat leggen we je haarfijn uit!
Dol op kus-sens
Kussens (voor het gemakt gebruiken we nu dit woord) zijn overal te vinden. Niet alleen in woonwinkels kan je ze kopen, ook in kledingwinkels, concept stores en zelfs cosmetica merken zoals Rituals brengen home gerelateerde producten op de markt. Genoeg leuke kussens te vinden zou je denken, maar er hangt ook een prijskaartje aan vast. Voor een gevuld kussen ben je op z’n minst twee tientjes kwijt. Wil je een beetje kwaliteit, reken er dan maar op dat je er nog één of twee tientjes bij moet leggen. Ook laat je je nog wel eens verleiden tot een aankoop waar je er bij thuiskom achter komt dat het helemaal niet matcht met de rest in je woning.

Stof happen
De oplossing hiervoor is de stoffenwinkel! Klinkt wat stoffig, maar is het zeker niet! Het voordeel van een stoffenwinkel is ten eerste dat je het helemaal zelf in de hand hebt wat je uitkiest en waar je uiteindelijk mee de deur uit loopt. Bij de meeste stoffenwinkels heb je keuze uit honderden, dan wel duizenden soorten en kleuren. Het is dus handig om van te voren een beetje te weten naar wat voor kleuren je opzoek bent. Wat zou kunnen helpen is om kleur- en/of behangstaaltjes van je eigen woning mee te nemen naar de winkel. Kleur komt soms zo nauw en wanneer je overweldigd wordt in zo’n stoffenzaak, weet je soms niet exact meer hoe de kleur op de muur er thuis uit ziet.
Keuzestress
Vind je het lastig om verschillende stoffen bij elkaar te zoeken? Begin eerst met de stof uit te zoeken waar je direct weg van bent. Deze stof kan de basis zijn voor de overige stoffen. Bij een rustig palet kan het goed werken om er ton sûr ton kleuren bij te zoeken. Een voorbeeld: bij een groene stof, anderen stoffen in verschillende groentinten te zoeken. Hou je van een spannender kleurenpalet? Combineer je eerst gekozen stof met anderen stoffen waar dezelfde kleuren in zitten. Kom je er nog steeds niet uit? Vraag een verkoper om advies. Zij weten vaak ook goed wat mooi bij elkaar past en zijn op de hoogte van de stoffen die in de collectie zitten.

Unieke exemplaren
Een andere tip is, om in de stoffenwinkel ook goed bij de meubelstoffen te kijken. Hier vind je vaak net wat mooiere prints en kwaliteit stoffen. En om er nog maar meteen een tip bij te geven, het kan heel leuk zijn om de voor- en achterkant van je kussen verschillend te maken. Kies bijvoorbeeld aan de ene kant een print en aan de andere kant een effen stof/kleur. Door de achterkant van een effen stof te maken, ben je vaak goedkoper uit dan als je aan beide kanten een meubelstof gebruikt. Een bijkomend voordeel is ook, dat je de kussens aan beide kanten kan gebruiken. Zo geef je je woning meteen een andere look!
Hou je van een beetje een over de top kussen? Kijk eens bij de fournituren. Hier zijn allerlei soorten afwerkbandjes te vinden om de zijkanten net wat chiquer en specialer te maken.

De naaimachine, go or no?
Ben je handig met een naaimachine?
Maak je kussens in verschillende formaten. Dit ziet er speelser uit dan wanneer alle kussens hetzelfde formaat hebben. De meest voorkomende maten zijn: 50x50cm en 40x60cm.
Fijne binnenkussens kan je vinden bij IKEA of H&M. Zelf kiezen we voor de polyester omdat je dezekan wassen, maar dit is geheel persoonlijk.
Je kan ervoor kiezen om een kussen te maken met rits of zonder rits. Een rits kan makkelijk zijn met het wassen van het kussen. Bij het maken van kussens zonder rits dien je er goed op te letten dat je het kussen niet uit enthousiasme dicht naait. Je hebt namelijk nog een klein open stukje nodig om het kussen om te draaien en de kussenvulling erin te doen. Het is het mooiste om het open stuk met de hand dicht te naaien.
Ben je totaal niet handig met een naaimachine maar wil je wel leuke zelf samengestelde kussens op de bank? Neem al je stoffen mee naar een naaiatelier. Het kost je rond de 17 euro om een kussen in elkaar te laten zetten. Zo ben je wellicht bijna even duur uit als een kant en klaar kussen van de winkel, maar, je hebt een uniek exemplaar in huis die je ook nog aan twee kanten kunt gebruiken!
Veel succes met de jacht naar mooie stoffen!
Comments